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Re: Payment of Finders’ Fees for Referral of Trust Business 

Dear [ 1: 

This responds to your letter, submitted on behalf of [ 

,] Illinois (“Association”), requesting that the Office of Thrift 
Supervision (“OTS”) confirm your conclusion that the Association may pay finders’ 
fees for the referral of trust business to the Association. 

In brief, we conclude that the Association may pay fees to persons and entities 
that refer trust business to the Association, subject to the conditions set forth herein. 

Background 

On [ 1, the Association was authorized by the OTS to exercise full 
trust powers in Illinois. As part of the marketing plan for its trust operation, the 
Association intends to establish relationships with parties that are in a position to refer 
trust business to the Association and to pay those parties for the referrals. You state 
that examples of parties with whom the Association intends to establish relationships 
include attorneys, accountants, insurance brokers, realtors, other financial institutions, 
investment advisers, existing customers of the Association, and other individuals 
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familiar with the Association.’ The activities to be performed by these parties will be 
limited to making the referral and, in some cases, facilitating the transfer of documents 
between the trust customer and the Association once an account is established. The 
referring parties will not perform any fiduciary activities. 

You indicate that the Association is currently contemplating three possible 
arrangements for the payment of finders’ fees. One arrangement would be payment of 
a flat fee per referral, with the fee varying based on the type of trust account that 
resulted from the referral. The second possible arrangement would be to pay parties 
who refer investment management business to the Association a decreasing percentage 
of the fees generated by the resulting trust account for some specified period of time 
(e.g;., 20 % of first-year fees and 10% of second-year fees). The third possible 
arrangement would be payment through a points system, in which the party making the 
referral would be awarded a certain amount of points for business generated as the 
result of the referral, which could be redeemed by the recipient for cash or prizes, such 
as tickets to local sporting events and discounts on bank products or services. The 
number of points awarded to a referring party would vary based on the type of trust 
account that resulted from the referral. 

You represent that the proposed finders’ fee arrangements will not result in any 
increased charges to trust customers. Rather, the Association will pay the finders’ fees 
out of profits generated by its trust department. You also represent that the Association 
will price its trust services consistent with prevailing market rates. With regard to 
applicable state law, you indicate that your review of Illinois law has uncovered no 
express prohibition against an Illinois-chartered fiduciary paying finders’ fees for 
referrals of trust business. Moreover, you indicate that you have been informally 
advised by an attorney for the Illinois Commissioner of Banks and Real Estate that the 
Commissioner generally takes the position that finders’ fees for referrals of trust 
business are not prohibited by Illinois law, so long as the referred customers are aware 
that such fees are being paid. 

’ You have informed us that the Association does not anticipate that any of the potential referring parties 
will be affiliates of the Association. Any transactions between the Association and its affiliates would be subject 
to the transactions with affiliates restrictions set forth at 12 U.S.C. 0 1468 and the OTS’s transactions with 
affiliates regulations set forth at 12 C.F.R. §Q 563.41-563.43 (1998). In addition, your letter briefly mentions the 
Association’s intentions regarding establishing an incentive compensation program for employees and 
compensation for a trust business development officer. You have not asked us to opine on, or provided sufficient 
information that would enable us to opine on, the permissibility of these arrangements and we express no opinion 
about them. 
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Discussion 

To date, the OTS has not addressed the specific question you raise.2 However, a 
review of OTS opinions on other issues and precedent from the Office of the 
Comptroller of the Currency (“OCC”) leads us to conclude that a federal savings 
association may pay a finders’ fee for the referral of trust business. 

In a 1994 opinion discussing a branching issue, the OTS mentioned in passing a 
finders’ fee arrangement where a federal savings association shared commissions 
earned from its trust operations with an affiliated broker-dealer who served as a 
marketing agent for the association’s trust services.3 Furthermore, OTS regulations 
impliedly recognize that a federal savings association may pay a finder’s fee to brokers 
and employees who introduce a depositor to the association.4 

In authorizing federal savings associations to exercise fiduciary powers, 
Congress expressly intended to give federal savings associations “the ability to offer 
trust services on the same basis as national banks. n5 In 1987, the OCC expressly 
approved payment of finders’ fees by a national bank for the referral of trust business 
by other financial institutions. 6 The OCC has reiterated and refined this position in 
several subsequent opinions .’ 

* OTS Op. Acting Chief Counsel (June 13, 1994); see also FHLBB Op. Deputy Director, Policy and 
Projects Division (November 21, 1983) (a savings association may contract with a major retail chain store to act 
as a “fmder” in introducing customers to deposit accounts of the association and receive a fee therefor). The 
November 21, 1983 opinion was subsequently withdrawn because the association did not conduct the activity as 
initially represented. See FHLBB Letter Gen. Counsel (January 25, 1984). 

3 OTS Op. Acting Chief Counsel (June 13, 1994) at 3, 7. 

4 12 C.F.R. Q 561.16(b) (1998). cf. 12 C.F.R. 0 550.180 (1998) (a federal savings association may 
“purchase services related to the exercise of fiduciary powers from another association or other entity under a 
written agreement. “) 

5 S. Rep. No. 96-368 at 13 (1980), renrinted in 1980 U.S.C.C.A.N. 248. 

6 OCC Trust Interpretive Letter # 78, Deputy Comptroller for Trust and Compliance (March 4, 1987) 
(referrals from financial institutions). 

’ See, e.g., OCC Interpretive Letter # 504 (May 18, 1990) (referrals from financial institutions and 
other parties); OCC Trust Interpretation # 249 (May 23, 1990) (referrals from state-chartered bank); OCC 
Interpretive Letter # 607 (August 24, 1992) (referrals from financial institutions and other parties). It was not 
until the 1992 Letter that the OCC invoked the authority of 12 C.F.R. 0 7.7200 (now 0 7.1002), which allows 
national banks to act as fmders and accept a fee for doing so, to support its conclusion that national banks can pay 
finders’ fees for the referral of trust business, which was reached in 1987. 
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As your letter notes, the OCC has imposed various conditions on the payment of 
finders’ fees for the referral of trust business. Those conditions include: (1) the fee 
must be reasonable under the circumstances;* (2) the fact that the person making the 
referral will receive a finders’ fee must be fully disclosed to the prospective customer; 
(3) the party making the referral must ensure that prospective customers are aware that 
the institution alone will perform the fiduciary activities;’ (4) the party making the 
referral must fully disclose to the prospective customer the extent of any support 
services to be performed by the referring party; (5) an ongoing fee-paying arrangement 
with respect to a particular account must terminate when the account is closed (or in 
any event continue for no longer than ten years), so long as the relationship does not 
create an inference of joint control under applicable state law;” and (6) for trust 
services provided to employment benefit plans subject to the Employee Retirement 
Income Security Act of 1974 (“ERDA”), the institution must ensure that the fee 
arrangement does not violate any provision of ERISA.” After reviewing each of these 
conditions, we believe that they represent appropriate limitations on the proposed 
activity. Accordingly, in paying fees for the referral of trust business, the Association 
would be subject to those conditions. The fee-payment program should be run fairly, 
equitably and free of conflicts of interest. 

* We note that in Interpretetive Letter # 607 (August 24, 1992), the OCC found that payment to a finder 
of 20 percent of all fees earned on an account for five years, and payment of 10 percent of such fees for an 
additional five years, was “reasonable. ” Moreover, as the OCC has observed, excessively high fees or fee 
arrangements that continue over a period of years could create an appearance of profit-sharing, which in turn 
could lead to an inference that the party making the referral has the ability to direct or control the activities of the 
Association. OCC Interpretive Letter # 504 at 4-5. At least one of the possible fee-paying arrangements 
described in your letter has the potential to continue over a period of time. In this regard, we note that the OCC, 
applying state law, has determined that an ongoing fee relationship for up to ten years did not create an inference 
of joint control. Id. As such, any ongoing fee arrangements the Association enters into may continue no longer 
than ten years, or until the account is closed, whichever occurs sooner, so long as the relationship does not create 
an inference of joint control under applicable state law. 

’ As the OCC has observed, the finder should not have a fiduciary relationship with customers or be 
parties to the referred accounts either as co-trustees or co-agents. No finder should be authorized to make any 
representations or engage in negotiations on behalf of the Association, and all promotional materials should clearly 
state that the only’ services being provided will be those provided by the Association. OCC Interpretive Letter 
#504at5. 

” See OCC Interpretive Letter # 607 at 16-17; OCC Interpretive Letter # 504 at 5-7. 
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The OCC has also detailed the types of activities a finder may perform with 
respect to accounts that are created as a result of a referral.12 You have informed us 
that, other than making the referral itself, the only activity contemplated for the 
referring party is the occasional facilitation of document transmittal between the trust 
customer and the Association. These activities are within the permissible activities of a 
finder. So long as the Association operates its fee-payment program as set out in your 
letter and consistent with the conditions and limitations set forth herein, we conclude 
that the Association may pay finders’ fees for the referral of trust business. 

In reaching the foregoing conclusions, we have relied on the factual 
representations made in the material you submitted to us and in subsequent telephone 
conversations, as summarized herein. Our conclusions depend on the accuracy and 
completeness of those facts. Any material difference in facts of circumstances from 
those described herein could result in different conclusions. 

If you have any questions regarding this matter, please feel free to contact 
Timothy P. Leary , Counsel (Banking & Finance), at (202) 906-7 170. 

cc. Regional Directors 
Regional Counsel 

‘* OCC Interpretive Letter # 607 at 9-16. Examples of permissible activities are: performing 
administrative and record-keeping functions, transmitting documents, obtaining customer signatures, scheduling 
sales calls, performing market research, distributing brochures, and conducting seminars. 


