Office of Thrift Supervision

Department of the Treasury

1700 G Street. N.W., Washington. D.C. 22532 ¢ (207) 906-6200

December 14, 1994

Re: Preemption of Virginia Law Regulating Money
Order Services of Federal Savings Associations

Dear NN

This responds to your inquiry submitted on behalf of

(the

"AssocCiation"), seeking confirmation that the Association is

not subject to the Virginia Money Order Sales Act. For the

reasons presented below, we conclude that the Money Order Act
is preempted.

Background

You represent that the Association currently issues and
sells money orders, pursuant to 12 C.F.R. § 545.17, through
independent third party agents located in more than 40
states. Most of these agents are small financial
institutions or retail stores. Under the Association’s
standard operating agreement, the agents receive payment for
money orders from customers, remit the funds overnight to the
Association, and issue money order drafts bearing the
Association’s name that can be negotiated like cashier’s
checks. The Association is responsible for making payment on
the money orders.

1. We note that agency office applications are not required
in situations such as this where limited services are offered
through independent agents. See e.%., OTS Op. by Williams,
April 13, 1993 (use of independent loan correspondents does
not require agency office application); and FHLBB Op. by
Samuel, November 21, 1983 (use of retailer as independent
agent to distribute literature about deposit products does
not require agency office or branch application).
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The Association proposes to enter into a similar money
order - agency arrangement with a financial institution or
retailer located in Virginia. However, the Virginia Money
Order Sales Act (the "Money Order Act") provides that no
person may engage in the business of money transmission in
the State of Virginia unless such person obtains a money
order license from the State Corporation Commission. Va.
Code Ann. § 6.1-371. An exception is made for savings
institutions "authorized to do business in the Commonwealth."
Va. Code Ann. § 6.1-371. However, in order to obtain a
certificate of authorization to do business, an institution
must go through an application and review process similar to
ghat prescribed by the Money Order Act. Va. Code Ann. §

.1-194.41.

To obtain a 1license under the Money Order Act, an
applicant must file an application, submit financial
statements, pay a $500 fee, purchase a surety bond, and
persuade the state that it is financially sound, trustworthy,
and experienced. Va. Code Ann. §§ 6.1-372 and 6.1-374.
Thereafter, annual renewal fees of $250 and annual reports
must be filed with Virginia. va. Code Ann. § 6.1-373.
Licenses may be revoked for a variety of reasons, including
financial difficulties or refusal to permit Virginia
examinations. Va. Code Ann. § 6.1-374.

In addition, you indicate that the staff of the Virginia
Bureau of Financial Institutions has advised you that, in
their view, the Association may sell money orders in Virginia
only through a subsidiary, which would have to obtain a
license under the Act. Moreover, if this subsidiary were not
incorporated in Virginia, it would have to qualify to do
business there as a foreign corporation.

Discussion

Oon numerous prior occasions, the Office of Thrift
Supervision ("OTS") and its predecessor, the Federal Home
Loan Bank Board ("FHLBB"), have opined that state laws
attempting to impose licensing and registration requirements
on federal savings associations are preempted. The courts

2. E.g., OTS Op. by Williams, April 13, 1993 (state laws
imposing licensing requirements on federal thr1§ts or
requiring their business to be done through subsidiaries are
preempted); OTS Op. by Williams, November 20, 1992 (state
laws requiring federal thrifts to register and pay a fee
before engaging in the mortgage banking business are
preempted); OTS Op. by Chief Counsel, November 30, 1990
(state statutes, regulations, and policies restricting the
lending operations of federal thrifts located in other states
and requiring them to establish subsidiaries and obtain state
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have reached the same conclusion.

For the same reasons set forth in the foregoing
authorities, we believe that the Money Order Act has no
application to federal savings associations. The Association
is not required to obtain a license or a certificate of
authorization from the Virginia authorities before conducting
its money order activities in Vvirginia. Nor can it be forced
to operate only through subsidiaries or other affiliates.
States cannot prohibit federal savings association§ from
engaging in activities authorized by federal law. The
authority to license is the authority to prohibit.

In reaching the foregoing conclusions, we have relied on
the factual representations contained in the materials you
and submitted to us. Our conclusions depend on the accuracy
and completeness of those representations. Any material
change in facts from those set forth in your submission could
result in different conclusions. It is also important to
note that our conclusions pertain only to federal savings
associations. Nothing herein should be <construed as
exempting the independent agents with whom the Association
contracts from compliance with applicable Virginia law.

If you have any questions regarding the foregoing,
please call Evelyne Bonhomme, Counsel (Banking and Finance),
at (202) 906-7052.

Very  truly yours,

NN
Karen Solomon
Deputy Chief Counsel

(Footnote 2 continued from previous page)

mortgage bankers licenses are preempted); OTS Op. by Katz,
January 9, 1990 (Virgin 1Islands’ 1law requiring federal
thrifts to obtain a license to do business is preempted); and
FHLBB Op. by Goldberg, October 29, 1976 (state law requiring
foreign corporation registration and disclosure of
examination reports by federal thrifts is preempted).

3. E.g., People v. Coast Federal Savings & Loan
Association, 98 F. Supp. 311 (S.D. Calf. 1951) (state
statutes prohibiting federal thrifts from operating without
state authorization are preempted).

4. Federal savings associations are expressly authorized by
12 C.F.R. § 545.17 to engage in money order activities. OTS
Op. Chief Counsel, March 25, 1994. State laws that purport
to regulate activities authorized in 12 C.F.R. Part 545 are
expressly preempted by 12 C.F.R. § 545.2.



