
December 14, 1994 

Dear 

RE: LOan Procurement Fees 

This responds to your requests for interpretive guidance 
regarding12 C.F.R. 563.40(a), which prohibits SaVinCJS associations 
from paying loan procurement fees to affiliated persons. Your 
requests were made on behalf of both parties to a contractual 
dispute retarding the aoprooriateness of certain fees charged by 

W (the "Mortgage 
Broker"), to (the 
"Associationll). YOU do not ask us to evaluate the particular facts 
and circumstances of the dispute between the parties, but rather to 
provide general interpretive guidance regarding 9 563.40(a), so 
that the legal standards applicable to the dealings between the 
parties to the dispute will be clearer. 

In particular, you ask whether the OTS final decision in In re 
Sm, OTS Order No. 92-123, Final Decision and Order (Nov. 18, 
1992), order affirmed, Simoson v. OTS, 1994 U.S. App- LEXIS 17365 
(9th Cir. 1994), rehearina denied, August 30, 1994 (Simoson), 
overruled or modified a Federal Home Loan Bank Board ("FHLBB") 
Opinion issued May 22, 1987, interpreting the scope of 12 C.F.R. 0 
563.40(a). For reasons set forth below, we conclude that SimDson 
did not overrule or modify the FHLBB opinion. Accordingly, you may 
continue to rely on this opinion. 
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2 

Backaround 

The Mortgage Eroker previously requested written confirmation 
that it could rely on a former FHLBB opinion interpreting 12 C.F.R. 
9 563.40(a). See 
There, 

CHLBB Op. by Williams, Xay 22, 1987, n. 10. 
the FHLBB concluded that reasonable fees paid to affiliated 

persons in connection with loans recommended to the institution 
"for actual services performed (e.o., origination and servicing)" 
;z;z Ezexnissible under 12 C.F.R. 8 563.40(a), whereas finders fees 

. By letter dated October 7, 1994, the OTS confirmed that 
the FHLBB opinion continues to be:valid and binding precedent. 

On October 17, 1994, the Association submitted a follow-up 
letter requesting clarification regarding whether the OTS final 
decision in Simpson overruled or modified the cited FHLBB opinion. 
The Association notes that the cited FHLBB opinion states that fees 
for "actual services performed" do not violate 12 C.F.R. 9 
563.40(a). By contrast, the Simoson decision states that all 
procurement fees -- earned or unearned -- are prohibited. By 
letters dated November 14 and 23, 1994, the Mortgage Broker 
provided supplementary information in response to the issues raised 
by the Association's request. 

Discussion 

Section 563.40(a) provides: 

No affiliated person of a savings association 
receive, 

may 
directly or indirectly, from such association, 

any subsidiary thereof, or any other source, any fee or 
other compensation of any kind in connection with the 
procurement of any loan from such association or 
subsidiary thereof. 

In interpreting the scope of this provision, the F'HLBB 
distinguished between finders fees or other compensation received 
in return for loan solicitation and referrals, and reasonable 
payments for other types of services rendered in 
connection with the origination of loans. 

actually 

the former are prohibited by the 
The FHLBB opined that 

permitted.* 
regulation,' while the latter are 

1 F'HLBB Op. by Williams, May 22, 1987; FHLBB Op. by 
Williams, July 9, 1986; FHLBB op. by Miskovsky, Sept. 10, 1979: 
FHLBB Op. by Goldberg, Jan. 3, 1977; and FHLBB Op. by Taubert, NOV. 
28, 1975. 

2 FHLBB Op. by Williams, May 22, 1987 (loan origination and 
servicing fees are not prohibited by 12 C.F.R. 8 563.40(a)); and 
FHLBB Op. by Williams, Nov. 19, 1986 (real estate brokerage fees 
and commissions are not prohibited by 12 C.F.R. 8 563.40(a)). 
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This distinctIan is consistent with 5 563.40, which is divided 
into two paragraphs. Paragraph (a) applies exclusively to the 
payment of loan procurement fees (i.e., fees for finding loan 
applicants) to affiliated persons. These types of fees are 
absolutely prohibited, even in situations where an affiliated 
person performs actual services by investing time and money in the 
search for loan applicants. Paragraph (b) applies to fees paid for 
loan origination services (such as title examinations, appraisals, 
credit reports, drawlnq of papers, loan closings, and other 
services necessary and incident to loan origination). Referral 
fees for loan origination services are also prohibited. However, 
fees for loan origination services actually performed are not.3 

In Simoson, the former president and chairman of the board of 
a savings association used his influence to procure a loan from the 
savings association on behalf of a third party, in exchange for the 
third party's agreement to purchase assets held by the president.' 
In response to the president's assertion that § 563.40(a) permits 
compensation for goods or facilities actually furnished, the CTS 
Director held that 5 563.40(a) “bars affiliated persons from 
receiving any fee or other compensation -- earned or unearned -- in 
connection with the procurement of a loan.tt5 

The Simpson decision only addressed consideration received in 
exchange for procurement of a loan to an institution and restated 
the FHLBB position that g 563.40(a) prohibits all such fees. 
Simoson did not address or limit loan origination fees. 
Accordingly, the Simpson decision is not inconsistent with FHLBB 
Opinions permitting reasonable fees for loan OriginatiOn senrices 

actually rendered by affiliated persons. Thus, you may continue to 
rely on these opinions, including FHLBB Op. by Williams, May 22, 
1987, n. 10. 

We are aware that the prohibition on payments to affiliated 
persons for loan solicitation services actually rendered 
effectively prevents mortgage brokers that are affiliated persons 
from doing business with affiliated savings associations on a 
profitable basis. As part of the regulatory review mandated by 0 
303 Of the Riegle Community Development and Regulatory Improvement 
Act Of 1994, Pub. L. NO. 103-325, 108 Stat. 2160 (1994), the OTS 

3 m 41 Fed. Reg. 35812, 35818 (Aug. 24, 1976); 40 Fed. 
Reg. 43832, 43838-39 (Sept. 23, 1975). 

L See also In re Lopez, OTS Order No. 94-23 (May 17, 1994) 
at 24 (involving similar conduct by affiliated persons), aDDeal 
docketed No. 94-1449 (D.C. Cir. July 15, 1994). 

5 w, at 27, n. 26, citing United States v. Grissom, 
814 F.2d 577, 579-580 (10th Cir. 1987). 



may re-evaluate 9 
563.40(a) contains 

563.40(a). In its present form, however, 5 
no exception for loan solicitation services 
Thus, any portion of the Mortgage Banker's fee 

_ 
actually performed. 
that is attributable to loan solicitation services (as opposed to 
loan origination services) is prohibited. 
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If you have further questions, 
Karen Osterloh, 

please feel free to contact, 
Counsel (Banking and Finance), at (202) 906-6639. 

Very truly yours, 

Karen Solomon 
Deputy Chief Counsel 

cc: Regional Director 
Regional Counsel 
Central Region 


